Vakfederatie Rietdekkers

Rieten dak te Oud Loosdrecht

Waarom riet?

Vrijdag 03 augustus 2018

Geregeld krijgen we bij Rietdekkersbedrijf Van den Berg de vraag: ‘Waarom mensen kiezen voor riet als dakbedekking?’

De voordelen van een rieten dak zetten we graag nog eens op een rij…

Uitstraling
Het meest gehoorde argument om voor een rieten kap te kiezen is uiteindelijk de uitstraling. Riet op het dak (of als wandbedekking) geeft een uitstraling aan een pand wat door geen enkele andere vorm van dakbedekking geëvenaard kan worden.  Riet is warm, gezellig, charmant, authentiek en geeft karakter.

Naast de traditionele uitstraling zien we steeds vaker dat ook bij panden met een moderne uitstraling ook riet gekozen wordt omdat dit, mits goed toegepast, de moderne belijning kan benadrukken.
Een object met een rieten kap heeft nu eenmaal meer ‘smoel’. Zeker als het dak vakkundig gelegd en strak afgewerkt is.

Hoge isolatiewaarde
De rietstengel is van nature een holle stengel. Daardoor geeft een bundel van rietstengels, zoals we die toepassen op een dak, een hoge isolatiewaarde. Zeker in combinatie met de ‘gesloten constructie’ (het schroefdak of extra ilsolatie) is de Rc waarde 2,5 of hoger. 

Milieubewust
Een ander element als overweging bij de keuze voor een rieten kap is het milieuaspect. Riet is een natuurproduct en voor een aantal van onze klanten is dat een belangrijke overweging bij de keuze voor een rieten kap. In alle gevallen kiest men voor een natuurproduct als dakbedekking. Zeker als men bijvoorbeeld ecologisch wil bouwen is de keuze voor riet een logische stap.

Een extra punt van overweging is dat, na jaren van woongenot onder de rieten kap, het restriet bij vervanging van het dak, prima gebruikt kan worden in de biologische landbouw of via compostering terugvloeit in de natuur. Ook het afval wat vrijkomt bij onderhoud aan het dak kan ingezet worden in de landbouw, veehouderij of gecomposteerd worden.

Lange levensduur. Dat komt omdat riet groeit op de grens van water en land. Daar kan het gras (riet hoort vanuit de biologie bij de familie van de grassen) zichzelf handhaven.  De rietstengel heeft door de groeiplaats van nature een waterafstotend laagje aan de buitenzijde van iedere stengel. Ook na de oogst en het drogen blijft dit laagje (grotendeels) bestaan. Dat maakt dat riet waterafstotend is en als dakbedekking lang meegaat. Vocht op het dak is geen enkel probleem (als het dak niet de kans krijgt om te drogen of dichtgroeit met mos of algen is dit een ander verhaal), zolang het de hellingshoek minimaal 45 graden is (vanwege de afwatering).

De daadwerkelijke levensduur van een dak hangt overigens ook af van omgevingsfactoren (bebossing, veel verkeer, de hoeveelheid zon) rondom het pand.  

Flexibiliteit
Fraaie rondingen of juist scherpe knikken, een zachte glooiing of een heldere lijn, met riet is het mogelijk. Bij andere vormen van dakbedekking loop je soms tegen beperkingen aan, met riet is dat vrijwel nooit het geval, zolang de dakhelling maar minimaal 45 graden is.

Monumentale status
Voor een aantal objecten van onze klanten is een monumentale status afgegeven. Een eis kan zijn dat eigenaren verplicht zijn om riet als dakbedekking toe te passen.

Achter de vraag naar de voordelen klinkt soms ook de vraag naar brandveiligheid (en verzekeringskosten) door. Deze kosten zijn vergelijkbaar met de kosten van de investering voor een regulier dak.

Wel is het een feit dat de kosten voor het onderhoud aan een rieten kap wat hoger liggen dan bij een andere vorm van dakbedekking, maar voor veel mensen vallen die kosten weg vanwege het genot van een rieten kap.

Wilt u doorpraten over de voor- en nadelen van het toepassen van riet op het dak van uw pand of het onderhoud van het bestaande dak? Rietdekkersbedrijf Van den Berg denkt graag met u mee! Vul gerust ons contactformulier in.