Vakfederatie Rietdekkers

Rieten dak te Oud Loosdrecht

'Mei-mens'

Vrijdag 04 mei 2018

'Mei-mens' 

Hoe u het ervaart weet ik natuurlijk niet, maar ik beschouw mezelf als een echt 'mei-mens'. Ik voel het leven weer tot in de kern van mijn vezels en tot september hoop ik me niet al te druk te hoeven maken over het weer (let wel: hoop ik!). 

Mei is toch echt eindelijk de start van het voorjaar. Een maand vol beloften van de komende zomer en het bewijs dat de seizoenen doorgaan. Na de winter de troostvolle ontdekking dat de gang van de jaargetijden blijft bestaan.

De vroege ochtenden op het dak. De nog frisse nevel. Later op de dag de voorjaarszon. Warmte. Vogels die steeds meer zichtbaar en hoorbaar worden.
Planten, bladeren en het groen wat de grond uitschiet.
Wellicht de zomervakanie verder plannen.
Wat een genot. 
Ontwaken, meegaan in het ritme van de natuur en energie voelen, waardoor extra zin in het werk ontstaat. Wat overigens ook goed uitkomt, omdat we de traditioneel drukke maanden ingaan. 

Voor de rietdekker komt er nog een extra dimensie bij deze voorjaarsmaand…
De spannende vraag naar de kwaliteit van het nieuwe riet. Hoe is het riet dit jaar? Kunnen we voldoende 'eerste-kwaliteit-zoetwater-riet' inkopen om onze daken ook qua materiaal aan onze hoge kwaliteitseisen te laten voldoen? Is er voldoende aanbod?
Als er geen kwalitatief goed riet is kunnen we immers niet leveren, want we leveren kwaliteit of we leveren niet. 

Spannend hoor! In de afgelopen winter is het riet geoogst, gebundeld en vervoerd. Het drogen heeft inmiddels ook plaatsgevonden en pas nu kunnen we echt iets zinnigs zeggen over de kwaliteit van het riet voor het komende jaar.

Ook voor riet uit andere landen gelden deze vragen.
Een groot deel van de panden die wij opdekken is (net als bij de meeste van onze collega’s) voorzien van riet afkomstig uit China. Qua kwaliteit een uitstekend product om een excellent dak mee op te dekken, al is het wel iets lastiger tijdens het verwerken. Dat is iets wat we er graag voor over hebben, omdat we simpelweg met alleen Nederlands riet niet aan de vraag van onze klanten kunnen voldoen. De kwaliteit van het Nederlandse riet is ook niet altijd constant en er niet voldoende aanbod om aan de vraag vanuit de markt te voldoen. 

Gaaf trouwens om te merken dat de vraag naar riet blijft stijgen. Niet alleen in klassieke toepassingen, maar steeds meer wordt de veelzijdigheid van riet ontdekt in moderne architectuur en vormgeving. Niet alleen op de daken van traditionele panden, maar ook panden met superstrak modern desing kunnen net dat extra beetje smoel krijgen door riet toe te passen op het dak of de gevel. 

En dan de uitslag.

Het aanbod is goed.

Voor het komende jaar hebben we ook weer voldoende goed riet beschikbaar om aan het werk te blijven en uw pand van een ‘echte Van den Berg’ te voorzien. Wij, als Rietdekkersbedrijf Van den Berg, kunnen gelukkig weer volop verder. De inkoop van riet voor de directe verwerking op het dak en het aanvullen van de voorraad riet voor specifeke details en de maanden met inder aanbod is inmiddels gestart.

Of we dit jaar ook voor uw dak riet hebben ingekocht is een goede vraag! Als het aan ons ligt zou dat zeker kunnen - contacteer ons gerust om hierover door te praten!

Nog een beeld wil ik deze maand delen: als collega’s lopen we geregeld een rondje langs de groeiende voorraad om te genieten van al die bossen riet die weer binnen zijn gekomen, zoals een wijnboer de nieuwe wijnen keurt en geniet.
Liefkozend sprekend: 'mooi spul'. Een stengel eruit halen en keuren…soms zelfs even ruiken en bijna liefkozend je hand langs de bossen laten gaan....  u zou het eens moeten zien.  

Mei….
Voorjaar.
Belofte van zomer.
Het eerste ijsje van de Italiaanse ijssalon die weer open is.
Het ontwaken van de natuur

en

dus ook een loods vol met balen uitstekend riet.

Ik wens u herkenning van het 'mei-mens' in uzelf, want dat is genieten!