Vakfederatie Rietdekkers

Rieten dak te Oud Loosdrecht

Let the sun shine!

Vrijdag 01 juni 2018

Let the sun shine!

Eerlijk is eerlijk. De outline voor de blogs zinnen we bij Rietdekkersbedrijf Van den Berg al in november (als onderdeel van het marketing- en communicatieplan). Voor 10 tot 12 maanden ligt het thema dan al vast. Deze maand is het onderwerp zonnepanelen (zo, nu is dat alvast genoemd en kan ik lekker de zijpaden weer opwandelen, want de kronkelpaden zijn doorgaans leuker dan de hoofdweg). Ik kladderde toen alvast op het briefje tijdens het overleg ‘Let the sun shine’. 

Om helemaal eerlijk te zijn zette ik er wat puntjes achter (wellicht heeft u gemerkt dat ik van de puntjes en de haakjes ben om zo nog wat meer pauzes in de tekst in te bouwen als door het gebruik met andere interpunctietekens (ook speel ik graag met voorzetsels). 
Daarbij pas ik deze ook naar eigen inzicht toe, want taal is slechts een communicatiemiddel (al geeft taal ons bestaan een waarneembare vorm). Het gaat uiteindelijk om de idee van het elkaar verstaan - in hoeverre dat dan ook mogelijk moge wezen… goed puntjes dus en daar achter het woord:  Please! (Uitroepteken.)

Dat was in november 2017.

Nou… Bingo. Juni 2018. We hebben zon en ik geniet er ongelofelijk van, al is het ook warm. Heet zelfs. Op het dak is het best pittig (het is niet stoer om te zeggen 'smoorheet', terwijl we dat bedoelen hoor).  In de zon, uit de wind… de temperatuur op de teller loopt een stevig stukje in de plus - zelfs tot saunatemperaturen. Gelukkig zorgen onze geweldige klanten voor het nodige extra vocht, doen we een stapje rustiger aan en nemen we een extra pauze. Zo komen we bij Van den Berg met elkaar waar we naar toe willen: een perfect dak.   

Naast al het plezier (vooral dus tussen 18.00 en 22.00 met een boek, de BBQ, een frisje, een biertje of een wijntje en met familie en vrienden thuis in de tuin) en het genieten van het met elkaar werken (overdag) bekruipt me af en toe een naar gevoel (kan gedurende de hele dag voor een paar minuten). Ik betrap mezelf erop en hoor het ook bij anderen: ‘het is toch niet normaal?’ waarmee we de temperatuur en het weer bedoelen. Dat is het denk ik ook niet. We hebben er met elkaar, qua milieu (en helaas niet alleen beperkt tot...) een behoorlijke bende van gemaakt! 

Allemaal kunnen we wel acties bedenken die helpen, maar we zitten als mens zo in elkaar dat we toch voor de korte termijn beloning kiezen of voor het gemak gaan. (Iets met een prikkel uit een hersendeel wat je reptielenbrien schijnt te heten. Dat impulsen aan schijnt te sturen, waar je vervolgens niet al te veel tegen schijnt te kunnen doen. Dat helpt tegen mijn schuldgevoel, want dat hersendeel doet me de das om... Hoe het precies zat om dat uit te zoeken is voor neurowetenschappers en voor mij echt teveel werk.)

En toch… 

Soms zijn stappen verrassend eenvoudig. Even op de fiets een brief posten, kraanwater drinken in plaast van flessenwater of wat minder vlees eten - het helpt echt. Soms zijn de stappen groter, maar echt de moeite waard. Naast het isoleren van het huis kunnen zonnepanelen (ja ik moet terug naar het thema van deze maand) ook een mooie aanvulling zijn. 

Veel mensen die we spreken zijn verrast als zij horen over de mogelijkheid van het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met een rieten kap. Toch bestaat al sinds jaren deze mogelijkheid. 

Het antwoord op de vraag of zonnepanelen mooi zijn in het plaatje wat u voor zich ziet is geheel afhankelijk van een persoonlijke afweging. Daar kan Rietdekkersbedrijf Van den Berg geen antwoord op geven. 

Een aantal andere afwegingen spelen voor onze klanten die wel voor zonnepanelen kiezen minstens een even grote rol: duurzaamheid, rendement, onafhankelijkheid van een energieleverancier, energieneutraal wonen of waardevermeerdering van de woning zijn een paar argumenten die we met enige regelmaat horen. Misschien herkent u zich in een van deze argumenten of is de huidige temperatuur een extra stimulans. 

Wij brengen de mogelijkheid onder uw aandacht:  zonnepanelen combineren met een rieten dak, het kan wel degelijk.

Als u besluit om zonnepanelen aan te schaffen gaat dat het makkelijkst (en goedkoopst) als u dit doet bij de vernieuwing van het dak.
De panelen worden dan, vrij van het dak, op het dakbeschot geplaatst. Dat geeft een betere ventilatie en een hoger rendement. Het riet plaatsen we vervolgens om de panelen heen. Op deze manier vallen de panelen grotendeels in het dak.  Het is hierbij wel goed om te bedenken dat door het afnemen van de dikte van het rietpakket in de loop van de jaren de panelen meer zichtbaar zullen worden, maar met de onderhoudsovereenkomst van Rietdekkersbedrijf Van den Berg vertraag je dit proces aanzienlijk (raad eens wat het tweede onderwerp voor dit blog was…).

Soms is het ook mogelijk om de panelen te plaatsen als er al een bestaand rieten dak is. Die plaatsing vraagt meestal een grotere investering dan die bij een nieuw dak, maar de mogelijkheid is er dus wel degelijk.

In een aantal gevallen kunnen de panelen ook elders worden geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plat dak van een aanbouw, op de serre of veranda, op een bijgebouw of, als het perceel geschikt is, voor plaatsing op het erf. 

Een gang langs verschillende leveranciers geeft de informatie dat de zonnepanelen rond de tien jaar zijn terugverdient, maar de winst voor het milieu begint direct al.

Er zijn ook een aantal nadelen: de aanschaf van zonnepanelen vraagt een substantiële investering. Soms moet er ook goedkeuring gevraagd worden aan de verzekeringsmaatschappij vanwege de aanpassing van het dak of voert een gemeente een vergunningenbeleid voor het plaatsen van zonnepanelen of mogen ze niet geplaatst worden vanwege een monumentale status van een pand. 

Hoe dan ook, zonnepanelen plaatsen in combinatie met een rieten kap is goed mogelijk. Overweegt u een dergelijke aanschaf dan komen we graag met u in contact om u met advies te dienen.

(Wellicht zit u trouwens nog met een andere vraag: wat zou het thema van november nu zijn… en heel eerlijk: dat ligt nog open… iemand nog suggesties?)

Zo en nu de zon weer in.

Fijne dag en graag tot de volgende maand voor nog een zomergedachte!