Vakfederatie Rietdekkers

Rieten dak te Oud Loosdrecht

Kriebels

Dinsdag 07 februari 2017

Het is een beetje vreemd om zomaar opeens een blog te starten. Vanuit het niets zetten we onszelf in de kijker om u, door regelmatig te bloggen, mee te nemen in de wereld van Rietdekkersbedrijf Van den Berg. Het spannende is dat we zelf ook nog niet helemaal weten wat er nu precies aan de orde gaat komen. In ieder geval willen we werken vanuit onze Passie voor Riet! Mochten er nu onderwerpen zijn waar u graag eens wat meer over zou willen weten dan horen we dat graag.

Tegelijk hebben we altijd wel een paar onderwerpen waarover we kunnen bloggen. We houden van ons vak en, net zoals vroeger in ieder dorp wel een paar mensen op een bankje zaten te praten, we hopen al verhalend u te vermaken. We zijn niet voor niets 'Meesters in het ambacht'.

Terwijl er in Nederland momenteel een klein beetje (oké, goed, heel klein beetje) schaatskriebels ontstaan en de eerste wedstrijd op natuurijs is gehouden, lijkt het nu toch weer even voorbij te zijn.
Een vorstperiode bij rietdekkers en riethandelaren zorgt voor een heel ander gevoel. De rietoogst. Soms al eind december, maar doorgaans vanaf januari, moet het Nederlandse riet geoogst worden en dat is het fijnst met een harde bodem. Om het riet goed te kunnen oogsten is vorst in de grond dus bijzonder prettig, omdat dan de vereiste bodemhardheid aanwezig is. De mensen en machines staan lekker stevig.

De vorstperiode zorgt voor een nog belangrijker verschijnsel: doordat het riet bevriest komt het blad los van de stengel, waardoor de bossen geoogst riet schoon opgeleverd kunnen worden, omdat zij voor het grootste gedeelte uit rietstengels bestaan.

Misschien inspireren we u op deze manier om, terwijl de schaatskriebels misschien nog weer terugkomen, even mee te voelen met de rietsnijders. Wie weet komt de stengel die nu geoogst wordt straks wel op uw dak terecht!