Vakfederatie Rietdekkers

Rieten dak te Oud Loosdrecht

Kan dat wel?

Vrijdag 01 december 2017

Juist tegen het einde van het jaar, als we overigens al weer volop aan het plannen zijn voor 2018 krijgen we geregeld de vraag: 'Kan dat wel?'. Hiermee bedoelen onze klanten of in de wintermaanden onze werkzaamheden gewoon door kunnen gaan. In de meeste gevallen kan dat zeker.

Nieuw werk kan, behalve bij regen, sneeuw of hagel, gewoon uitgevoerd worden. Vorstperiodes of koude zijn soms wat (als understatement) lastig voor ons als rietdekkers, maar voor de kwaliteit van het dak maakt het geen verschil.

Onderhoud kan bij vorst regelmatig niet doorgaan, omdat dan de bovenlaag van het dak te vastgevroren zit en het dak zelf niet te behandelen valt. Bij regen is het plegen van onderhoud echter meestal geen probleem.

Juist in de wintermaanden hebben we ons bedrijf zo ingericht dat de onderhoudsploeg mee kan werken met de nieuw-werkploeg en bij weer waarop het zelfs ons te bar en boos is werken we aan bedrijfsgerichten taken. Zo spreek je elkaar als collega's ook weer wat uitgebreider. Zeg maar: breien en praten tegelijk.

Even tussendoor... een van de regelmatig terugkerende discussie die u op zou kunnen vangen is hoe je armen, handen en vingers zo optimaal mogelijk warm te houden. Draag je wel of geen 'handwanten' ? Als je doorbloeding zo ongeveer op de nullijn zit, breng je die dan weer op gang door als een soort Hollandse molen met je armen te gaan staan 'wieken' of schud je je handen heen en weer, zoals een hond het lijf uitschut na een duik in het water. Hoe de stand precies is en met welke argumenten ben ik even kwijt, maar zo is er altijd wat.

En naast deze discussies en soms het geklaag: de eerste rijp, een natte sneeuwbui die over een open veld van je af(!) schuift, na een ochtend gemiezer en gedruppel in de middag de zon nog even op je rug voelen. En bij thuiskomst genieten van de warme douche. Wat zijn we toch een geluksvogels. Met de natuur in de natuur aan het werk!

We hebben doorgaans lol in ons werk en met elkaar, maar zeker in december is het altijd erg gezellig. Nog even meters maken en met elkaar er voor zorgen dat onze klanten nog voor de Kerst kunnen genieten van hun nieuwe dak.

Daar doen we het voor, het delen van onze Passie voor Riet.

Dat wij gevoel werkt zeker in december sfeerverhogend, misschien ook wel omdat de vakantie weer lekker dichtbij komt. We leven dan met elkaar een beetje naar de vakantie tussen Kerst en de Jaarwisseling.

Heb mooie dagen!