Vakfederatie Rietdekkers

Rieten dak te Oud Loosdrecht

Herfst, herfst, wat heb je te koop...

Vrijdag 05 oktober 2018

Hoewel de herfst eind september begint is, gevoelsmatig, oktober de eerste échte herfstmaand.

De geur van de herfst, verkleurende bladeren, paddenstoelen, er zijn volop tamme kastanjes en walnoten beschikbaar, de eerste keer weer stamppot eten of reerug. Het zijn allemaal geneugten die de herfst markeren. En ook dit jaar loopt het weer in de pas met mijn verwachting.
Juist deze week overviel het herfstgevoel me. En eerlijk is eerlijk, het was niet eens vervelend. Misschien zelfs wel prettig!
Wellicht kwam het ook door de aardige dame die, met hoed, en regenjas, en plu, en hond, en laarzen, en ...  nou ja het beeld heeft u wel te pakken, dwars door de regendruppels heen riep: ‘Wat een heerlijk herfstweer toch, he?’ Dan kun je toch niet anders dan even blij zijn met haar! Wie weet heeft zij wel net zo zwaar naar de herfst verlangd als ik, vanaf 2 janurarie (nee geen typfout),  dat doe naar het voorjaar. Stel je voor dat ze hefstmens is - wat heeft ze het dan zwaar gehad afgelopen zomer!

De herfst is dus ook de tijd van onstuimig weer, zoals regen en wind. Die weersomstandigheden zijn een goede test voor de kwaliteit van het afgeleverde dak. De daken van Rietdekkersbedrijf Van den Berg worden stormvast opgeleverd en zeer zelden komt het voor dat er stormschade is. Dat krijgen we onder andere voor elkaar door voldoende steken te plaatsen als we het dak, laag voor laag, opbouwen.

Een steek is trouwens een lus van dun metaaldraad die, mits juist geplaatst, voor extra stevigheid van het dak zorgt. Het verhoogt de knelling. Zeker op hoeken en de randen van het dak en de dakkapellen is dit erg belangrijk, omdat deze daardoor een stuk minder kwetsbaar worden. Een rietdekker die kwalitatief vakmanschap hoog in het vaandel heeft staan is ook te herkennen aan de tijd en aandacht die hij besteed aan deze belangrijke details.

Overigens komt het steeds vaker voor dat een klant de zekerheid wil over de kwaliteit van het gemaakte dak. Dat vinden we bij Rietdekkersbedrijf Van den Berg een goede zaak. Een onderdeel van onze bedrijfsvisie is dat kwaliteit meetbaar is.

Vertrouwen is uiteraard de basis voor het verstrekken van een opdracht aan een rietdekker (lees anders het blog: hoe kies ik een goede rietdekkers nog eens), maar een rapportage over het gemaakte werk door een onafhankelijke partij geeft voor alle partijen duidelijkheid dat dit ook daadwerkelijk gebeurd is.

Helaas komt het voor dat we aanvragen krijgen om daken te herstellen waarbij er duidelijk geen kwaliteitswerk is afgeleverd. Dan had een keuringsrapport veel ellende kunnen besparen.

Maar goed… wij gaan het dak weer op, als het weer niet al te onstuimig is we we genieten van ‘Wat een heerlijk herfstweer toch, he!’ (Wat jammer dat tekst de tone of voice niet meegeeft - het klonk zo sprankelend!, net alsof er 100 zonnestralen tegelijk ... -- oh nee, in het beeld blijven, geen zonnestralen, dit ging over de herfst).
Ondertussen verheugen we ons zeker ook op de avonden bij de warme kachel.

Mocht u nu meer willen weten over de kwaliteit die we afleveren, een voorstel voor een nieuw dak of passend onderhoud willen: welkom!