Vakfederatie Rietdekkers

Rieten dak te Oud Loosdrecht

Februa en sporkelen....

Vrijdag 02 februari 2018

Februa en Sporkelen...

'Het woord februari komt van de naam van de Romeinse god Februus waarvan de betekenis reiniging is. Februa was een ritueel ontleend aan die naam waarbij reinigingsrituelen centraal stonden. Februari heeft als maandnaam dus de betekenis van de maand van de reiniging.
Ook kennen we de term sprokkelmaand. Dat komt van ‘sporkelen’ wat oud-Nederlands is voor een sprong maken. Februari, wat oorspronkelijk de laatste maand van het jaar was, neemt immers (globaal) om de vier jaar een sprongetje van een dag om in de pas te blijven met de loop van de aarde om de zon (het tropisch jaar). 
Daar gaat dus mijn idee van februari is de maand van het sprokkelen.

Zijn ze bij Van den Berg gek geworden? Houden ze zich nu ook alweer bezig met etymologie? Geen paniek! Etymologie mag dan boeiend zijn om de herkomst van woorden helder te krijgen, maar ik zocht gewoon een opstapje voor dit blog en ontdekte deze betekenis over de herkomst van de maands februari en toevallig hebben we bij Rietdekkersbedrijf Van den Berg gesporkeld en de februa gehouden!

De ‘niet werkbare dagen vanwege onwerkbaar weer’ hebben we gebruikt voor het schoonmaken van de loods, het opruimen van onze bedrijfsbussen, de laatste hand te leggen aan het afronden van de taken van de kluslijst die er nog steeds is na de verhuizing (waarbij de verbouwing nog steeds gewoon doorgaat en het wordt mooi!) en door extra stil te staan bij veilig werken. 

Veilig werken had bij Rietdekkersbedrijf Van den Berg altijd al prioriteit, maar kan ook steeds verder ontwkkelen. 

Het hele proces begon met het houden van een inventarisatie van risico's op de werkvloer in de praktijk, maar ook vanuit wet- en regelgeving op het gebied van ARBO en milieu. Daar kwam een eindrapportage uitgerold.
Ook hebben we de CAO erbij gepakt om te ontdekken hoe we op dat vlak scoren.
U kunt zich voorstellen hoe gaaf het was om te ontdekken dat we op hoofdlijnen goed bezig zijn en er geen schokkende zaken naar voren kwamen. Toch zijn we juist ook met de verbeterpunten aan de slag gegaan. We willen immers de beste zijn en blijven, ook voor en met elkaar.  Super goede daken maken is ons doel, maar met elkaar veilig werken en thuiskomen aan het einde van de dag zijn het uitgangpunt. 

Zo hebben we in januari een dag besteed aan het behalen van het heftruck- en verreikercertificaat. HIerdoor zijn wel bevoegd om met de heftruck en de verreiker te werken. Op diezelfde dag hebben we als team met elkaar stil gestaan bij het gebruik van PBM’s (Persoonlijke BeschermingsMiddelen), afgesproken de puntjes weer op de I te zetten rond veilig werken en de bedrijfsrichtlijnen weer doorgenomen om samen verder ontwikkelen en de kwaliteit te handhaven. 

Naast die kwaliteit is een van onze kenmerken (ook volgens klanten) het boven gemiddeld netjes opleveren van daken qua strakke hoeken en lijnen, waterpas horizontale voeten en (als de klant dat wil) messcherpe snorren bij ramen en dakkapellen. Dat ligt vast in de bedrijfsrichtlijnen en dat willen we zo blijven doen. Door met elkaar de tijd te nemen daarbij stil te staan borgen we kwaliteit. Daar doen we het voor en als u zich wilt overtuigen: welkom om eens een paar referentiedaken te zien.

Tot zover onze berichtgeving over onze poetserij en de sprongetjes die we maken om met de wensen van onze klanten in de pas te blijven.

En als we nu af en toe een huppelpasje doen zal dat wel door al het gesporkel komen. Dat doet toch wat met je als mens.... en door de lente die er aankomt natuurlijk - we zagen de eerste voorjaarsbloeiers al en dachten het gaat de goede kant weer op...  we gaan weer naar het voorjaar toe, we gaan weer naar de knoppen. (En die laatste zin is niet van mij, maar van Marjolein Kool.)