Vakfederatie Rietdekkers

Rieten dak te Oud Loosdrecht

De levensduur van rieten daken.

Vrijdag 02 november 2018

In juni schreef ik over de hoop op een mooie zomer en die hebben we gehad. Wat een warmte! Op een enkele week hittegolf in het kwadraat na, was het genieten geblazen en hoewel de winterpas komende maand begint spreek ik bij deze dan ook maar de wens voor een mooie winter uit. Zo middenin de herfst kan de wens voor een goede winter vast geen kwaad.

Wat is mooi? Per persoon kan dat enorm verschillen! Voor mij is dat niet al te koud, maar wel graag helder. Als het echt niet anders kan een lichte nachtvorst (zo licht mogelijk.. halve graad onder nul ofo...). Al hoor je me niet klagen over de afgelopen weken!
Tegelijk is het voor het rieten dak altijd wel weer goed als het stevig vriest, want koude is, net als warmte, goed voor het riet.
Vocht bevriest en verdampt daardoor, ongedierte gaat dood en met sneeuw is er een vermindering van mos- en algengroei. Zulke weersinvloeden verlengen de levensduur van een rieten dak.

Een rieten dak gaat mimimaal rond de 30 tot 35 jaar mee, waarbij, naast de temperatuursinvloeden, andere factoren ook belangrijk zijn. De grootste vijand van riet is vocht, want daardoor rot het riet snel weg en krijgen mossen en algen de kans om zich stevig te nestelen op het dak. Zeker door de algvorming verstikt dan het riet.
Overigens hebben ook brandwerende coatings deze afsluitende werking en de toepassing daarvan raden we dan ook met klem af.

Een dak moet dus voldoende kunnen drogen.
Bomen in de directe omgeving of te weinig zon op een dak bepalen ook hoe lang een dak(deel) goed blijft. Het is iedere keer weer bijzonder om te zien hoe soms letterlijk de reikwijdte van de vorm van een boomkruin op een dak terug te zien is. Daar waar de schaduw overheerst is de rietkwaliteit minder.
Om het vocht goed kwijt te kunnen is ook de hellingshoek (schuinte) van een dak belangrijk. Hoe schuiner het dak hoe beter het water afvloeit, hoe sneller het dak droog is en hoe langer het riet meegaat.

Overigens zijn dit factoren waar niet altijd snel en makkelijk invloed op uit te oefenen is – hoewel we gelukkig steeds meer de vraag krijgen in de ontwerpfase van een nieuw pand om mee te denken over eventuele knelpunten in de toekomst. De adviesfunctie van rietdekkersbedrijf Van den Berg begint ontdekt te worden.

Een ander verhaal is het onderhoud. Het tijdig onderhouden van het dak door bijvoorbeeld de mos-en algen te verwijderen (scheren), het bijstoppen of zelfs het vervangen van een deel van een dak, zoals een kilgoot, de bovenzijde van een dakkapel of een stukje wat net wat minder steil is levert extra levensduur van het rietpakket op.

Ook zijn esthetische overwegingen een belangrijke factor. Veel daken die zeker nog jaren waterdicht zijn worden vervangen, omdat de binddraden zichtbaar zijn of de deken wel erg dun is geworden. Een rieten kap heb je immers ook vanwege de toegevoeging die het kan geven aan een pand. 

Wat in uw situatie het meest passend is qua onderhoud of mogelijkheden om toe te passen waardoor de levensduur van uw dak verlengd wordt (en het dak zo lang mogelijk mooi blijft) leggen we graag uit in een persoonlijk gesprek. Daar nemen we altijd alle tijd voor, want we houden van tevreden klanten! Leg uw vragen gerust aan ons voor!

Ondertussen gaan maken wij ons op voor de rest van de herfst en winter. Tot de volgende maand.