Vakfederatie Rietdekkers

Rieten dak te Oud Loosdrecht

Brandgevaar!

Vrijdag 07 december 2018

Het weer blijft, tot nu toe, zacht. We genieten van weinig regen en zijn al helemaal blij dat echte winterse koude voorlopig nog weg blijft. Toch gaan we naar het einde van het jaar en dat brengt ons deze keer bij het thema 'brandbaarheid van rieten daken'.
Eerst een annekdote, omdat we beloofden toen we met bloggen begonnen om ook verhalen te vertellen.

Al om een uur of vijf, zes zat mijn grootvader op oudejaarsavond met een verbeten trek om zijn mond in de keuken van hun huisje, met een emmer water in de buurt, het oude jaar uit te zitten. Ieder jaar opnieuw was dit een terugkerend ritueel, net als de oliebollen, het glaasje jenever en de sigaar die voor deze avond waren bestemd. Je wist het immers maar nooit met dat vuurwerk. Dat hun woning afgelegen en weggedoken tegen de bosrand lag en er nauwelijks vuurwerk in de buurt was leek geen rol te spelen bij de overwegingen achter dit gedrag. De angst voor brand van hun huis door een verdwaalde vuurpijl was bepalend. 

Geregeld spreken we bij Rietdekkersbedrijf Van den Berg klanten of aanstaande klanten die een rieten dak willen aanschaffen. Zij zien  een vergelijkbaar beeld voor zichzelf niet echt zien zitten op 31 december en de angst voor brand (al dan niet ontstaan door een verdwaalde vuurpijl) herkennen zij.

Het brandgevaar van een rieten dak valt in de praktijk echter reuze mee. Dat blijkt wel uit de hoogte van de premie van de brandverzekering, die bij een gesloten constructie nagenoeg gelijk is aan die van een woning met een andere vorm van dakbedekking. Toegegeven: een lawinevuurpijl, recht afgeschoten op een kurkdroog dak zou brand kunnen veroorzaken, maar zelfs dat hoeft niet per se te gebeuren. Overigens zal diezelfde lawinevuurpijl ook voor een enorme schade kunnen zorgen aan het dak van een woning met een pannendak.
Riet ontbrand lastig dankzij het materiaal waar de stengel uit opgebouwd is. Om de rietstengel zit een waslaagje, waardoor de plant zichzelf kan handhaven in waterrijk gebied en erg lastig vlamvat. 
Daarnaast kunnen we, als de klant hier behoefte aan heeft, een automatische blusinstallatie in het riet verwerken.

De gesloten constructie, die door het bouwbesluit de enige toegestane manier bij hedendaags dakdekken is, heeft nog een voordeel. Doordat het riet aan de onderzijde (dus naar de woning toe) is afgesloten, zal het vuur zich veel minder snel door het dak heen vreten dan dat dit vroeger bij een open constructie het geval was. Daar kreeg het vuur de kans om zuurstof aan te zuigen uit de woning onder de kap.

Eerlijk is eerlijk: we hopen nooit een klant te spreken die (om welke reden dan ook) een woningbrand heeft moeten meemaken. Dat hoopt iedere rietdekker, net als iedere aannemer en net als iedereen. Tegelijk is de factor ‘riet op het dak’ in verband met een brand niet erg groot.

Wilt u meer informatie over de brandbaarheid van een rieten kap, de mogelijkheid van een blusinstallatie of wilt u meer weten over riet als dakbedekking van uw pand - van harte welkom!

Geniet van de feestdagen! Heb het goed en gelukkig Nieuwjaar!