Vakfederatie Rietdekkers

Rieten dak te Oud Loosdrecht

Hoe kies ik een goede rietdekker?

Vrijdag 17 maart 2017

Gereregeld krijg ik op feestjes de vraag: 'Hoe weet ik nu dat een rietdekkers een goede rietdekker is?' Nu weet ik dat, alleen al door dit blog hieraan te besteden, u gevaar ruikt. Dit gaat klinken als een promotiepraatje voor onszelf. En ja, we vinden onszelf goede rietdekkers. We zijn trots op ons ambacht en wat we kunnen, maar er is meer over te zeggen en daar gaat het deze keer over.

Allereerst is de keuze voor een rietdekker een keuze op basis van vertrouwen. U alleen kunt bepalen met welk bedrijf u een klik hebt. De rietdekker die u kiest is een partner voor jaren (dat lijkt ons in ieder geval de bedoeling). De zorg voor uw dak ligt in zijn of haar handen.

Voordat u de samenwerking aangaat adviseren we op zijn minst te informeren of de rietdekker in kwestie lid is van de Vakfederatie Rietdekkers. Dit instituut richt zich niet alleen op de promotie van riet, maar geeft ook bindende leveringsvoorwaarden en garantietermijnen af namens haar leden. De federatie wil een partner zijn rond 'Riet'. Kijk gerust eens op hun site www.riet.com. Daar kunt u ook zelf nagaan of een rietdekker lid is van de federatie.

Daarnaast is het ook belangrijk om verder te kijken dan alleen de levering van het dak. Hoe staat de rietdekker in het onderhoud en de nazorg? Zijn hier vaste afspraken over te maken? Een goede rietdekker gaat niet alleen voor een mooi dak op korte termijn, maar neemt een stuk zorg rond de kwaliteit van uw dak uit handen.

Kostprijs is vanzelfsprekend ook een belangrijke afweging voordat u een opdracht voor een nieuwe rieten kap verstrekt. Het kan aantrekkelijk lijken om voor de minimale investering te gaan en de goedkoopste rietdekker te kiezen. Dat staat u vrij! Ons advies is samen te vatten in: alle waar is naar zijn geld. Een lage kostprijs kan betekenen dat er minder technisch zorgvuldig gewerkt wordt: bijvoorbeeld dat er minder steken (ijzerdraden die in het dak verwerkt worden om extra stevigheid te geven) geplaatst worden. Ook kan het afwerkingsniveau lager liggen of wordt het gebruikte riet niet zorgvuldig genoeg gesorteerd. Soms zien we ook dat er op een onveilige manier gewerkt wordt, wat voor de rietdekkers zelf gevaarlijk is. Allemaal factoren die meespelen en het afwegen waard zijn, voordat u een opdracht geeft.

Als laatste mogelijkheid die we in dit blog meegeven zou de vraag: 'Is er ook een keuring van het dak mogelijk door een onafhankelijke partij?', een afweging kunnen zijn. Er zijn in Nederland een aantal bureaus die een dak, na oplevering, keuren. Ook kan het riet voordat het geplaatst wordt al gekeurd worden. In de afgelopen jaren is er veel riet vanuit het buitenland geleverd. Geregeld van uitstekende kwaliteit, soms ook inferieur. De kwaliteit van het gebruikte riet maakt, in relatie met het geleverde werk, de kwaliteit van het dak. Om zeker te zijn van de kwaliteit van uw rieten dak kan het een geruststellende gedachte zijn om het rieten dak te laten keuren door een onafhankelijke partij. Zij zullen een rapport opstellen, waaraan u rechten als consument kunt ontlenen. Door deze keuring weet u dat uw dak wel goed zit.

Neemt u deze criteria gewoon eens mee in het gesprek met de rietdekker van uw keuze en wat ons betreft... Mocht u er eens met ons over willen doorpraten dan bent u ook van harte welkom, uiteraard!