Vakfederatie Rietdekkers

Rieten dak te Oud Loosdrecht

Novembermaand nevelmaand

Donderdag 02 november 2017

Deze maand noemen we ook wel de 'Nevelmaand' en dat is ook goed te merken. Als we aan de slag zijn begint de dag vaak nevelig en omsluierd en het is zeker nog schemerig als we starten. Soms blijft het de hele dag 'zompig', koud, winderig of regent het. Dat hoort er nu eenmaal blij. Lang leve de regenoverall (zowel tegen nattigheid als koude prima te gebruiken). 

Tegen het einde van de maand werken we zelfs van donker tot donker. Dat hoort er bij. De meest briljante tip om hiermee om te gaan kreeg ik van een oude, ervaren rietdekker: 'richt je op de uren dat het licht is!'  Een les voor het leven.

Zelfs als de zon in november schijnt is de 'neveligheid' merkbaar. Het is weliswaar heerlijk om de zon op je lijf te voelen en het rieten dak in dat schijnsel te zien glanzen, maar toch blijft er een herfstige gloed merkbaar. Je zintuigen nemen de komende winter al waar.

Het laatste stukje van de werkdag hebben we alvast zin in de winterkost die thuis wacht: stampot, pompoensoep of draadjesvlees....

Over het algemeen zijn de meeste rietdekkers die ik ontmoet heb natuurmensen. Ze kiezen ervoor om iedere dag weer aan de slag te zijn met riet en buiten te werken. Naast het genieten van het ambacht en gericht zijn op je vak is het weer uiteraard geregeld onderwerp van gesprek. 'Zou het droog blijven?' 'Er staat een koude wind!' 'Uit de wind is het goed te doen, ik heb zelfs nog even in mijn trui gewerkt.'

Of je geniet in stilte, even over de nok kijken en het landschap tot je laten komen en dankbaarheid voelen. Volgens mij begint u te begrijpen wat het vak zo geweldig maakt! Nevel, buiten, het weer, wind, herfstzon... het zijn allemaal bronnen voor onze passie voor riet.

Naast de 'Nevelmaand' is november ook een tussenmaand. De natuur slaapt in, het is vaak nog niet echt winter, zoals we in ieder geval hopen. Een tussenmaand omdat het leven zijn gewone gang heeft en je krijgt tijd en ruimte in je kop. Tijd om je zegeningen te tellen (dat maakt je altijd een beter mens) en de stip op de horizon te plaatsen voor de laatste weken van het jaar.

We hebben veel daken van een nieuw dak mogen voorzien of gerepareerd, beide tellers zijn de 8000 vierkante meter gepasseerd.
We bestonden twaalf en een half jaar dit jaar.
Bestaande en nieuwe klanten hebben we kunnen helpen met een nieuw dak of door onderhoud of reparatie uit te voeren.
Tevredenheid van aannemers en particulieren waarvoor we werkten (en als er een klacht was konden we die doorgaans goed oplossen).
Een goede gevulde orderportefeuille.
Het aantal klanten wat koos voor een onderhoudsovereenkomst is boven verwachting gegroeid.

Dat is geweldig! Niet alleen voor Van den Berg rietdekkers, maar ook voor onze klanten. Samen gaan we voor het optimale resultaat, onze passie delen. Relaties onderhouden en vanuit vertrouwen ons ambacht uitoefenen. Vakwerk leveren. Eerlijk advies. Aandacht geven en waar mogelijk een stukje ontzorgen. Service. We kregen van klanten terug dat dit geen loze begrippen zijn binnen het bedrijf...
Daar zijn we blij mee en het sluit aan op onze doelstelling. Dat is wat jullie, onze klanten, willen en wat we dit jaar blijkbaar goed deden. Dat nemen we dan ook weer mee in de komende tijd...

Nog zeven werkweken te gaan dit jaar en nog een stevig stuk vierkante meters riet...daar liggen dan weer geen novembernevels over.