Vakfederatie Rietdekkers

Rieten dak te Oud Loosdrecht

Blog rietdekkersbedrijf van den Berg

'Mei-mens'

'Mei-mens'  Hoe u het ervaart weet ik natuurlijk niet, maar ik beschouw mezelf als een echt 'mei-mens'. Ik voel het leven weer tot in de kern van mijn vezels en tot september hoop ik me niet al te druk te hoeven maken over het weer (let wel: hoop ik!).  Mei is toch echt eindelijk de start van het voorjaar. Een maand vol beloften van de komende zomer en het bewijs dat de seizoenen doorgaan. Na de winter de troostvolle ontdekking dat de gang van de jaargetijden ..

Lees verder

April doet wat het wil (... en wij deze keer ook)!

April doet wat het wil; wij ook en eerlijk gezegd zijn we daar momenteel nogal druk mee. Vandaag dus een totaal inspiratieloos verhaal. Geen diepe gedachten over het weer, beweging in de natuur, lonkende einders die nodigend wachten, versluierde vergezichten, serene rust of mateloos inspireren. Bekijk het… Wij als rietdekkers bij Rietdekkersbedrijf Van den Berg genieten nog steeds volop van het werk wat we doen hoor. Het nieuw werk heeft de afgelopen maanden gewoon rustig door ..

Lees verder

Maartse buiten... (of zijn het streken)

Maartse buien.... (of zijn het streken) Waar het vorige blog nogal pessimistisch enthousiast' eindigde met  "hoera, we gaan weer naar de knoppen" en het leek alsof het voorjaar er bijna was. Helaas, helaas, deze dagen is het nogal kouderig. En dat is een understatement.  En toch! Het voorjaar komt er echt aan. De klok krijgt deze maand weer een slinger vooruit en het zomerhalfjaar staat in de startblokken. Al is in de startblokken staan misschien nog wat te vroeg, ..

Lees verder

Februa en sporkelen....

Februa en Sporkelen... 'Het woord februari komt van de naam van de Romeinse god Februus waarvan de betekenis reiniging is. Februa was een ritueel ontleend aan die naam waarbij reinigingsrituelen centraal stonden. Februari heeft als maandnaam dus de betekenis van de maand van de reiniging. Ook kennen we de term sprokkelmaand. Dat komt van ‘sporkelen’ wat oud-Nederlands is voor een sprong maken. Februari, wat oorspronkelijk de laatste maand van het jaar was, neemt immers ..

Lees verder

Goede voornemens...

Goede voornemens. Tja… het is weer zover. Na het kersteten, de oliebollen en de rust van de kerstvakantie zijn we al weer twee weken op weg in het nieuwe jaar... Misschien vliegt het ons wat aan. Een heel jaar, blanco met nieuwe kansen. Tabula Rasa. De idee van persoonlijke groei, verandering,  en ontwikkeling... wat gaat de tijd snel. Goede voornemens zijn dan mogelijk een manier om zowel grip te houden en groei te bereiken. Een rondje internet om te achterhalen wat de ..

Lees verder

Kan dat wel?

Juist tegen het einde van het jaar, als we overigens al weer volop aan het plannen zijn voor 2018 krijgen we geregeld de vraag: 'Kan dat wel?'. Hiermee bedoelen onze klanten of in de wintermaanden onze werkzaamheden gewoon door kunnen gaan. In de meeste gevallen kan dat zeker. Nieuw werk kan, behalve bij regen, sneeuw of hagel, gewoon uitgevoerd worden. Vorstperiodes of koude zijn soms wat (als understatement) lastig voor ons als rietdekkers, maar voor de kwaliteit van het dak maakt ..

Lees verder

Novembermaand nevelmaand

Deze maand noemen we ook wel de 'Nevelmaand' en dat is ook goed te merken. Als we aan de slag zijn begint de dag vaak nevelig en omsluierd en het is zeker nog schemerig als we starten. Soms blijft het de hele dag 'zompig', koud, winderig of regent het. Dat hoort er nu eenmaal blij. Lang leve de regenoverall (zowel tegen nattigheid als koude prima te gebruiken).  Tegen het einde van de maand werken we zelfs van donker tot donker. Dat hoort er bij. De meest briljante tip om ..

Lees verder

Wegens verhuizing gewoon geopend....

Het is me een drukte van belang, gewoon doorwerken en optimale kwaliteit blijven leveren, terwijl 'de zaak' naar onze nieuwe locatie in Kootwijkerbroek gaat. Nou ja nieuw... Voor Jan Dirk is het terugkomen op het ouderlijk nest. Nieuw en vertrouwd tegelijk. Waar we als bedrijf tegen aanlopen horen we ook geregeld bij klanten. Het is hectisch en rommelig voor onze klanten als zij een nieuw dak laten plaatsen of groot onderhoud aan hun rieten kap laten uitvoeren, maar tegelijk is het ..

Lees verder

Breeuw...

Vanaf het moment dat ik met rietdekken begon heb ik mezelf bij bepaalde woorden afgevraagd wat de herkomst was. Soms is het heel duidelijk.... Het meest gebruikte instrument van een rietdekker is het drijfbord waarmee je de rietstengels als het ware op hun plaats drijft. Dit doe je met een klopbeweging, dus snapt iedereen ook de term 'klopper'. Zo zijn er diverse andere voorbeelden: met de naald haal je ijzerdraad door het riet heen als je steken zet en vandaar de naam van dit ..

Lees verder

Langs het tuinpad van mijn vader

Langs het tuinpad van mijn vader... Hoe het u vergaat weet ik natuurlijk niet, maar er zijn van die liedjes die je ooit ergens tegenkomt en die op de een of andere manier in je kop kruipen en er (zelfs jaren later) niet uitgaan. Op zichzelf vaak prachtige liedjes, maar door dat mechanisme worden ze ook irritant. Verzet bieden heeft geen enkele zin, want de melodie zit er nu eenmaal in. Omarmen en er even bewust bij stil staan is het enige wat werkt. Gericht aandacht geven en je focus ..

Lees verder