Vakfederatie Rietdekkers

Rieten dak te Oud Loosdrecht

Blog rietdekkersbedrijf van den Berg

Maartse buiten... (of zijn het streken)

Maartse buien.... (of zijn het streken) Waar het vorige blog nogal pessimistisch enthousiast' eindigde met  "hoera, we gaan weer naar de knoppen" en het leek alsof het voorjaar er bijna was. Helaas, helaas, deze dagen is het nogal kouderig. En dat is een understatement.  En toch! Het voorjaar komt er echt aan. De klok krijgt deze maand weer een slinger vooruit en het zomerhalfjaar staat in de startblokken. Al is in de startblokken staan misschien nog wat te vroeg, ..

Lees verder

Februa en sporkelen....

Februa en Sporkelen... 'Het woord februari komt van de naam van de Romeinse god Februus waarvan de betekenis reiniging is. Februa was een ritueel ontleend aan die naam waarbij reinigingsrituelen centraal stonden. Februari heeft als maandnaam dus de betekenis van de maand van de reiniging. Ook kennen we de term sprokkelmaand. Dat komt van ‘sporkelen’ wat oud-Nederlands is voor een sprong maken. Februari, wat oorspronkelijk de laatste maand van het jaar was, neemt immers ..

Lees verder

Goede voornemens...

Goede voornemens. Tja… het is weer zover. Na het kersteten, de oliebollen en de rust van de kerstvakantie zijn we al weer twee weken op weg in het nieuwe jaar... Misschien vliegt het ons wat aan. Een heel jaar, blanco met nieuwe kansen. Tabula Rasa. De idee van persoonlijke groei, verandering,  en ontwikkeling... wat gaat de tijd snel. Goede voornemens zijn dan mogelijk een manier om zowel grip te houden en groei te bereiken. Een rondje internet om te achterhalen wat de ..

Lees verder

Kan dat wel?

Juist tegen het einde van het jaar, als we overigens al weer volop aan het plannen zijn voor 2018 krijgen we geregeld de vraag: 'Kan dat wel?'. Hiermee bedoelen onze klanten of in de wintermaanden onze werkzaamheden gewoon door kunnen gaan. In de meeste gevallen kan dat zeker. Nieuw werk kan, behalve bij regen, sneeuw of hagel, gewoon uitgevoerd worden. Vorstperiodes of koude zijn soms wat (als understatement) lastig voor ons als rietdekkers, maar voor de kwaliteit van het dak maakt ..

Lees verder

Novembermaand nevelmaand

Deze maand noemen we ook wel de 'Nevelmaand' en dat is ook goed te merken. Als we aan de slag zijn begint de dag vaak nevelig en omsluierd en het is zeker nog schemerig als we starten. Soms blijft het de hele dag 'zompig', koud, winderig of regent het. Dat hoort er nu eenmaal blij. Lang leve de regenoverall (zowel tegen nattigheid als koude prima te gebruiken).  Tegen het einde van de maand werken we zelfs van donker tot donker. Dat hoort er bij. De meest briljante tip om ..

Lees verder

Wegens verhuizing gewoon geopend....

Het is me een drukte van belang, gewoon doorwerken en optimale kwaliteit blijven leveren, terwijl 'de zaak' naar onze nieuwe locatie in Kootwijkerbroek gaat. Nou ja nieuw... Voor Jan Dirk is het terugkomen op het ouderlijk nest. Nieuw en vertrouwd tegelijk. Waar we als bedrijf tegen aanlopen horen we ook geregeld bij klanten. Het is hectisch en rommelig voor onze klanten als zij een nieuw dak laten plaatsen of groot onderhoud aan hun rieten kap laten uitvoeren, maar tegelijk is het ..

Lees verder

Breeuw...

Vanaf het moment dat ik met rietdekken begon heb ik mezelf bij bepaalde woorden afgevraagd wat de herkomst was. Soms is het heel duidelijk.... Het meest gebruikte instrument van een rietdekker is het drijfbord waarmee je de rietstengels als het ware op hun plaats drijft. Dit doe je met een klopbeweging, dus snapt iedereen ook de term 'klopper'. Zo zijn er diverse andere voorbeelden: met de naald haal je ijzerdraad door het riet heen als je steken zet en vandaar de naam van dit ..

Lees verder

Langs het tuinpad van mijn vader

Langs het tuinpad van mijn vader... Hoe het u vergaat weet ik natuurlijk niet, maar er zijn van die liedjes die je ooit ergens tegenkomt en die op de een of andere manier in je kop kruipen en er (zelfs jaren later) niet uitgaan. Op zichzelf vaak prachtige liedjes, maar door dat mechanisme worden ze ook irritant. Verzet bieden heeft geen enkele zin, want de melodie zit er nu eenmaal in. Omarmen en er even bewust bij stil staan is het enige wat werkt. Gericht aandacht geven en je focus ..

Lees verder

Vakantie!

Vakantie... Wij vieren aan het eind van deze maand vakantie! Daar zijn we ook hard aan toe, want zoals altijd lijkt het of iedere klus voor de bouwvak klaar moet zijn... Dat blijft toch altijd iets wat verbazing oplevert, maar goed.. positief blijven maar...  Vakantie... wij genieten er altijd weer van om even vrij te zijn en even niet op het dak te zitten. Aan de andere kant blijft het altijd kriebelen en zijn we na de bouwvak stiekem ook weer blij aan het werk te gaan. Dat heb je ..

Lees verder

Isoleren

Sinds een aantal jaren worden de meeste nieuwe rieten daken niet meer traditioneel gemaakt door het riet vast te zetten aan de rietlatten, maar door de kapconstructie eerst te beplaten. Het rietpakket wordt vervolgens op deze platen gemonteerd. De ontwikkeling van dit schroefdak heeft ervoor gezorgd dat ook nieuwe woningen binnen het bouwbesluit van een rieten kap voorzien kunnen worden. Het dak van de woning is hierbij brandveilig. Dat kan interessant zijn voor de verzekering van het dak. ..

Lees verder